Theo Ruigrok heeft tientallen jaren ervaring als vakman in de houtbewerking en kleinschalige aannemerij.

Van jongs af aan was hij als zoon van een Westlandse tuinder op het bedrijf van zijn vader al bezig met onderhoudswerkzaamheden. Als kleine jongen wist hij dan ook al vroeg dat hij timmerman wilde worden.
Na het succesvol beëindigen van de bouwkunde opleiding aan de LTS is hij in 1978 aan het werk gegaan als timmerman bij een kleine aannemer, waar veel ervaring is opgedaan met nieuwbouw en verbouw van woningen.
Op zoek naar wat meer uitdaging is hij zich gaan oriënteren op het starten van een eigen bedrijf.

In 1992 was de start van het eigen bedrijf. In het oudste deel van het centrum van Schipluiden kwam een unieke 19-de eeuwse timmermanswerkplaats met bijbehorende woning beschikbaar, waar het bedrijf gevestigd werd. Deze werkplaats was al bijna 100 jaar in gebruik als timmermanswerkplaats.
De werkzaamheden waren in eerste instantie gericht op restauratie van antieke meubelen in combinatie met ambachtelijk timmerwerk. In de loop van de jaren is het maken van nieuwe ambachtelijke meubels steeds belangrijker geworden.

Tegenwoordig is de firma T. Ruigrok nog steeds gevestigd in dit historische pand.
Hier zijn in de loop van de jaren diverse aanpassingen gemaakt om de werkplaats up-to-date te houden, overigens op een zodanige wijze dat het historische karakter van de buitenzijde bewaard is gebleven.
Om nauwkeurig en efficiënt te kunnen werken zijn de meest moderne en geavanceerde houtbewerkingsmachines beschikbaar in de werkplaats, waaronder bijvoorbeeld machines van het Duitse kwaliteitsmerk Felder en handgereedsschap van Festool.

Niet alleen het gebruik van kwalitatief hoogwaardig materieel wordt belangrijk gevonden, ook wordt veel aandacht besteed aan het actueel houden van de kennis. Zo worden regelmatig product demonstraties van leveranciers bijgewoond en is recent nog een opleiding “Ambachtelijk meubelmaken” afgerond. In 2015 wordt één dag per week de “Masterclass meubelmaken” bij de Schrijn in Langbroek gevolgd.
Niet alleen het bijhouden van kennis krijgt veel aandacht, ook het delen van kennis. Er zijn een aantal vaste assistenten waar Theo de fijne kneepjes van het houtbewerkersvak aan overbrengt.

Voor klanten met projecten waarbij aanvullend andere vaardigheden dan ambachtelijk meubelmaken en timmerwerk van belang zijn wordt al decennia samengewerkt met andere vakmensen die de kwaliteiten van de firma T. Ruigrok goed aanvullen. Dit netwerk omvat onder meer metselaars, schilders, electriciens, een verfspuitbedrijf, een smid en een metaalbewerker.
Door deze samenwerking heeft de firma T. Ruigrok dan ook meerdere malen projecten kunnen realiseren, waarbij wel altijd de regie in eigen hand wordt gehouden.

foto13